Hledat

Nabízíme

Deset literárních tipů, pokud se rádi bojíte

Publikováno 2018-10-31

Jedničkou tohoto žánru je určitě Stephen King – ať už je to jeho Carrie nebo Shining. Kingovy démony posedlé děti a opuštěné domy plné duchů a přeludů zná i řada čtenářů, kteří hororům a thrillerům jinak příliš neholdují - jsou to prostě bestsellery.


U zrodu žánru stály v 19. století především dvě knihy: Frankenstein Mary Shellyové a Dracula Brama Stokera. Obě hlavní postavy jsou dnes již notoricky známé a jak v literatuře, tak ve filmu žijí vlastním životem. Nicméně v případě Frankensteina došlo k zajímavé záměně. Jméno člověkem vytvořené zrůdy s mimořádně velkou silou je v knize jméno doktora, který onu zrůdu stvořil. Skutečná nestvůra svoje jméno nemá a v knize se o ní mluví nejčastěji jako o monstru nebo o démonovi.


Duchařskou klasikou je Utažení šroubu ("The Turn of the Screw") Henryho Jamese, tuhle knihu najdete na našich stránkách také jako zjednodušenou četbu. Mladá vychovatelka, rozlehlý venkovský dům a dvě děti, o které se má postarat. Brzy však zjistí, že tu něco nehraje.  Dům se hemží duchy mrtvých bytostí. Pokud s duchařskou literaturou teprve začínáte, připravte se, že tady nikdy nevíte, na čem jste. Co je skutečnost a co pouhý přelud? 


Mnohokrát oceněnou autorkou hororových povídek je Američanka Ellen Datlow, která v současnosti vydává jednou ročně antologii The Best Horror of the Year. Najdete tu od všeho něco, na své si přijdou milovníci literatury o vlkodlacích neboli werewolf fiction, hororů odehrávajících se na pozadí běžného života (urban fantasy) a dalších u nás méně známých žánrů jako je třeba supernatural fiction nebo Gothic fantasy.

 

Asi nejznámější knihou tzv. satanistické fikce je kniha Rosemary má děťátko ("Rosemary's Baby") a navazující Rosemary a její syn amerického autory Iry Levina. Připravte se na pořádnou dávku temna a raději se ani neptejte, čí že je to děťátko. Jde o kultovní příběh, který se dá – jak je tomu v daném žánru zvykem – vykládat několika způsoby. Jedni v něm vidí skvělý (a docela drsný) horor, druzí komorní psychologický příběh ženy s narušenou psychikou.

Pokud se po přečtení knihy rádi podíváte na filmové zpracování, určitě doporučujeme stejnojmenný film, kde uvidíte v hlavní roli ženy pronásledované děsivými představami herečku Miu Farrow. Mimochodem, Ira Levin je také autorem u nás tolik oblíbených Stepfordských paniček ("The Stepford Wives").

 

Autorkou nejznámější upírské ságy vůbec je Američanka Ann Rice. Ze souboru knih The Vampire Chronicles budete nejspíš znát Interview s upírem ("Interview with the Vampire"). Kniha se proslavila zejména díky filmovému zpracování z roku 1994 s Tomem Cruisem a Bradem Pittem v hlavní roli. Ústřední postavou filmu je upír Lestat de Lioncourt, kterého ztvárnil zmíněný Tom Cruise a možná i díky němu se Lestat zařadil mezi ikonické postavy tohoto žánru. Ostatně na Wikipedii má postava svoji vlastní stránku téměř v deseti jazycích. Je kuriózní, že podle autorčiných slov byl hlavní inspirací pro postavu Lestata její manžel.


Last but not least:

William Peter Blatty a jeho Exorcista ("The Exorcist"). Dítě posedlé démonem a dva kněží, kteří z ní chtějí ďábla za každou cenu vyhnat. Že to nebude procházka růžovou zahradou, je asi jasné. Klasika všech hororových klasik.


Příjemně prožitého Halloweena vám přejí Englishbooks. ☺



KOMENTÁŘE

Žádné komentáře

Přidat komentář