Hledat

Nabízíme

Deset tipů pro věčné začátečníky

Publikováno 2017-06-15

1. Nebuďte v tom sami, ale vtáhněte do svého studia někoho dalšího. Zapište se do kurzu s kamarádkou, nainstalujte si Duolingo spolu s bráchou a soutěžte, kdo získá víc bodů. Dobře to může fungovat také v páru – můžete si třeba zvolit den, kdy spolu budete komunikovat jenom anglicky.

2. Dávejte si raději malé (a pokud možno měřitelné) cíle. Nenakládejte si na sebe příliš a nedávejte si novoroční a zářijová předsevzetí jako: Chci se naučit anglicky. Pokud by se vám podařilo vytvořit třeba jen malý každodenní návyk, řekněme deset nebo dvacet minut denně, nebyl by to obrovský úspěch? A co třeba začít jen jednou větou denně? Náš tip: Vyzkoušejte Wordbrewery.com. Stránka vám každý den generuje jednu větu podle vaší úrovně a podle zvoleného tématu. A jednu větu denně zvládne každý.

3. Obklopte se angličtinou všude tam, kde je vám příjemná - hudba, filmy, ale třeba i počítačové hry. Fantazii se meze nekladou. Přepněte si do angličtiny Facebook, pište si anglicky nákupní seznam a svůj oblíbený citát, který si každé ráno čtete česky, si můžete od zítřka číst anglicky.

4. Kupte si zjednodušenou četbu pro začátečníky . Pokud jste věčný začátečník, budete překvapeni, jak moc rozumíte. Může se ale také docela dobře stát, že zjistíte, že byste potřebovali úroveň vyšší. A tudíž možná ani věčný začátečník nejste!

5. Slyšeli jste někdy o frekvenční metodě? Tahle metoda říká: Uč se toho málo, ale uč se to, co se opravdu používá. A pokud možno to, co se používá nejvíc. Existuje totiž něco, co se jmenuje frequency list – tedy seznam slov podle frekvence používání. Věděli jste, že pokud se naučíte 2000 nejpoužívanějších slov z jazyka, budete rozumět 80 % textů, které vás obklopují?

6. Často se stává, že máme za ty roky materiálů na angličtinu až moc – hromadí se nám doma učebnice, sešity, slovníčky, a hlavně ty nekonečné kopie!!! A když se chceme vrátit ke studiu, ani nevíme, kde začít. Někdy může pomoct začít malou čistkou. Nebojte se některé věci vyhodit, jiné darovat. A nebojte se pořídit si učebnici úplně novou, je to lepší než znovu procházet knihy, se kterými jste v minulosti už pracovali.

7. Ať už se rozhodnete svoje materiály trochu protřídit nebo ne, mělo by padnout důležité rozhodnutí: Ze které učebnice budete ode dneška studovat? Dnes jsou v módě komunikativní učebnice, které jsou pouze v angličtině a které obsahují spoustu barevných obrázků. Ty ale vyhovují pouze určitému typu studentů (zejména mladším studentům a také těm, kteří se učí druhý nebo třetí jazyk), vyhovují ale vám? Nebo patříte k těm konzervativnějším a potřebujete učebnici na bázi češtiny?

8. Úspěch v jazyce spočívá v nalezení vlastního studijního grifu. Každý jsme jiný a každý se učíme trochu jinak. Někdo potřebuje hodně poslouchat, někdo potřebuje jazyk nasávat z filmů a písniček, někdo zase chodí po bytě a nahlas deklamuje slovíčka. Možná pro vás ale máme malé vodítko. S největší pravděpodobností bude váš ideální studijní postup jiný, než jak nás naučili učit se ve škole.

9. Učení by vás hlavně mělo bavit. Mělo by to být vaše hlavní kritérium při výběru učebnic, kurzu, lektora, ale také při vlastní organizaci studia. Hrajete si rádi s chytrým telefonem? Pak máte na výběr z desítek a desítek aplikací. Rádi zpíváte? Mrkněte na LyricsTraining.com. Hrajete si rádi s papírem a pastelkami? Vytvořte si z lekce, na které aktuálně pracujete, myšlenkovou mapu. Tu si pak můžete pověsit na dobře viditelné místo, kde ji budete mít často na očích. Bude vás těšit a zároveň vám bude sloužit jako studijní pomůcka.

10. Je důležité najít způsob, jak angličtinu každodenně používat. Cestování a kontakt s cizojazyčným prostředím je jen jednou z mnoha možností. Můžeme ale také uvařit podle anglického receptu, komentovat anglicky v English Speaking skupinách na Facebooku nebo chatovat přes Hellotalk.com. Kdo se vyhýbá virtuálnímu světu, může zkusit Postcrossing.com a vyměňovat si pohlednice s lidmi z celého světa.


KOMENTÁŘE

Žádné komentáře

Přidat komentář