Hledat

Nabízíme

Nejčastější anglická příjmení a jejich význam

Publikováno 2017-02-07

Dnes nahlédneme pod pokličku anglickým příjmením. Žebříček nejrozšířenějších příjmení ve Spojeném království vypadá takto:

1. Smith            4. Brown                  7. Johnson                 10. Wright
2. Jones           5. Williams               8. Davies
3. Taylor           6. Wilson                  9. Robinson

Vůbec nejběžnější anglické příjmení Smith znamená česky kovář. Je to také nejčastější falešné příjmení – je to logické, pokud volíte novou identitu a chcete, aby Vás nenašli, vyberete si příjmení nejrozšířenější. Toto příjmení je na prvním místě také v USA. Dalším příjmením odvozeným od názvu povolání je v naší tabulce Taylor neboli krejčí a Wright. Toto slovo se dříve používalo pro tesaře a ve skotské angličtině se používá dodnes – označuje někoho, kdo je manuálně zručný se dřevem.

Druhý Jones je vlastně Janův syn. Je to typické patronymické příjmení - tedy příjmení podle křestního jména otce, kterých najdeme v Evropě desítky. Z našeho výběru je dalším takovým příkladem Williams - Williamův syn, Wilson - Willův syn, Johnson - Johnův syn, Davies - Davidův syn a Robinson - Robinův syn.

Čtvrtý Brown znamená hnědý a patří k příjmením odvozeným z přezdívky. Říkalo se tak lidem s tmavými vlasy, případně tmavou pletí. Zajímavé je, že v Londýně je toto příjmení na prvním místě – typický Londýňan se tedy jmenuje Brown.

Ve Spojených státech amerických vypadá tento žebříček velmi podobně. Z původních příjmení tu máme ještě mlynáře Millera a na osmou a devátou příčku se probojovala hispánská příjmení Garcia a Rodriguez. A přitom ještě v roce 1990 byla tato příjmení na 18. a 22. příčce. Nejčastějším černošským příjmením je pak Jackson.

Neméně zajímavá jsou pak nejčastější příjmení v Kanadě. Asi nepřekvapí, že se do první desítky dostalo francouzské příjmení Gagnon, ale možná by Vás nenapadlo, že na úplně prvním místě je čínské příjmení Li.

No a asi nejznámějším anglickým příjmením vůbec je název fastfoodového řetězce McDonald (toto příjmení se používá také ve tvaru MacDonald). Původně se jedná o příjmení skotské a i toto příjmení patří mezi tzv. patronymická příjmení – Mac totiž znamená syn a Donald je označení skotského klanu. Napadlo by Vás, že klan má svoje oficiální webové stránky?

Zajímavostí je, že příjmení McDonald není jméno zakladatele tohoto řetězce, ale je to jméno fiktivní postavy klauna, který se stal maskotem společnosti. Postavu klauna Ronalda McDonalda vytvořil v šedesátých letech Williard Scott pro dětský televizní pořad.

KOMENTÁŘE

Žádné komentáře

Přidat komentář