Hledat

Nabízíme

Co jste možná nevěděli o angličtině

Publikováno 2017-04-12


* Nejdelší anglické slovo je pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis a jedná se o druh plicní choroby. Zajímá vás, jak se vyslovuje?
* Kromě toho, že je angličtina úředním jazykem v 67 zemích, je také oficiálním jazykem vzdušného prostoru. Všude na světě se piloti musí hlásit anglicky.
* Slovo selfie ve významu „vlastnoručně pořízená fotografie sebe sama“ bylo poprvé použito roku 2002 na jednom australském online fóru. K popularizaci slova významně přispěl nárůst používání sociálních sítí a chytrých telefonů. Skokanem roku se slovo selfie stalo v roce 2013, kdy byl zaznamenán meziroční nárůst použití tohoto slova o 17 000 % a získalo tak titul The Oxford Dictionaries Word of the Year.
* První doložená anglická věta pochází z medailonku z roku 475 n.l., který byl v roce 1981 nalezen v Undley v Suffolku, a zní: gaegogae maegae medu. Není však úplně jisté, co přesně znamená. Někteří se domnívají, že jde o magickou formuli, jiní zase, že jde o věnování.
* V angličtině je celá řada slov a výrazů, pro které vhodný český překlad prostě nenajdeme. Spojením slov ear „ucho“ a worm „červ“ vznikne earworm, tedy písnička, kterou nemůžete dostat z hlavy a její melodie se vám pořád a pořád vrací. Výraz Dutch feast, tedy „holandská slavnost“, zase použijeme tehdy, když se hostitel opije dřív než jeho hosté.
* Anglická gramatika patří mezi ty jednodušší - tedy v porovnání s ostatními jazyky. Anglické sloveso má všeho všudy pět tvarů, oproti třeba třiceti ve francouzštině. Angličtina také nerozlišuje rody u podstatných jmen, nemá pádové koncovky a nerozlišuje vykání a tykání.
* Zato slovní zásoba může představovat skutečný oříšek. Vezměme si například slovo set, které může znamenat „soubor, sada, nastavení, scéna, přístroj, množina, sazenice atd.“, set jako sloveso může být „nastavit, nasadit, nařídit, zapadnout, sestavit atd.“. Toto slovíčko ale existuje i jako podstatné jméno „pevně daný, umístěný, neměnný“. A to jsme ještě neprobrali všechna ta set in, set off, set down, set back!!!
* Chcete vyzkoušet své anglické přátele, jak jsou na tom se slovní zásobou? Existují programy, kde si každý rodilý mluvčí, ale i student angličtiny, může ověřit, jakou má vlastně slovní zásobu. Můžete zkusit svůj výsledek porovnat ve dvou nejznámějších: TestYourVocab.com a VocabularySize.com.
* William Shakespeare vymyslel víc než 1700 nových slov. Většina se samozřejmě neujala, ale některá používáme dodnes: luggage, fashionable, gloomy nebo majestic.

KOMENTÁŘE

Žádné komentáře

Přidat komentář