Hledat

Nabízíme

Deset tipů, jak zlepšit svou angličtinu a nenudit se

Publikováno 2016-09-27

Ať už jste se zapsali do nového kurzu angličtiny nebo jen chcete oprášit svoje znalosti jako samouk, máme pro Vás deset jednoduchých rad, které mohou Vaši angličtinu posunout mílovými kroky.

1. Výbornou možnost, jak si angličtinu procvičit zábavnou formou, nabízejí záznamy z Ted konferencí. Pokud jste o nich ještě neslyšeli, jde o setkání, která se konají po celém světě a na kterých vystupují přední světoví odborníci, aby promluvili o celé řadě témat, od výchovy přes globální oteplování až po fyziku. Pro nás, studenty angličtiny, jsou zásadní dvě věci: Tito řečníci mají pro svoje vystoupení omezený čas (20 minut) a do jisté míry přizpůsobují svůj projev skutečnosti, že je sleduje i jiné než anglofonní publikum. Je libo něco o štěstí, o školství nebo třeba o politice? Nebo třeba o tom, jak se učit jazyky?

2. Máte rádi různé aplikace a vychytávky? Pak určitě vyzkoušejte Memrise. Memrise Vás zkouší ze slovíček, kombinuje obraz, zvuk a text, ale především má funkci spaced repetition – to znamená, že program třídí, co jste věděli a co jste nevěděli, aby Vám to druhé mohl servírovat častěji.

3. Na stránce Couchsurfing.com lidé obvykle nabízejí možnost přespání u sebe doma zdarma. Věděli jste ale, že můžete nabídnout jen setkání a popovídání v angličtině? Co myslíte, že by s Vaší angličtinou udělalo, kdybyste se pravidelně setkávali s cizinci? Jedna naše čtenářka se tímto způsobem velmi rychle zdokonalila v konverzační angličtině. Na zmíněné stránce si založila profil a jednou za 14 dní přivítá v Praze návštěvu z ciziny, ukáže svým hostům nějaké pamětihodnosti a pak s nimi posedí v kavárně. Je to vlastně takové amatérské průvodcování.

4. Víte, že je vědecky dokázáno, že pro studium je velmi důležité, jaké studijní prostředí si vytvoříte? Pokud se obklopíte věcmi, které souvisejí s angličtinou a inspirují Vás, pak je mnohem větší pravděpodobnost, že se přimějete k učení častěji a déle u něj vydržíte. Odborně se tomu říká ideomotorický efekt a tohle složité cizí slovo znamená úplně obyčejnou věc: Obklopte se angličtinou. A počítá se opravdu úplně všechno, třeba i obrázky vysněného místa v Anglii nebo v Americe, kam byste se jednou chtěli podívat, vylepené pěkně viditelně nad Vaším pracovním stolem. Buďte kreativní, přepněte si mobil do angličtiny, do diáře si napište oblíbený citát v angličtině a k snídani si pusťte anglickou hudbu. To vše stimuluje Vaši mysl a přepíná ji do modu s názvem angličtina.

5. Pokud jste opravdu zaneprázdněni, pak je dobré dávat si malé cíle a zvolit nějakou aktivitu, které se budete věnovat každý den, ale která Vás příliš nezatíží časově. Zkuste například LyricsTraining.com, kde doplňujete slova do textu písničky. Co takhle poslechnout si každé ráno před odjezdem do práce oblíbenou písničku, která Vás příjemně naladí, a ještě si touto cestou procvičit angličtinu?

6. Pokud patříte mezi ty, kteří s angličtinou opravdu bojují nebo se třeba i počítají mezi věčné začátečníky, zkuste si v angličtině opatřit film, který dobře znáte. Ruku na srdce, všichni máme nějaký ten film, který známe téměř zpaměti – Pretty Woman, Harry Potter, Hvězdné Války, Dobrý ročník, Amélie z Montmartru.... Tak proč toho nevyužít?

7. Baví Vás koukat angličtině pod pokličku? Existuje spousta zajímavých blogů, které se vyplatí sledovat, pokud jste tak trochu jazykozpytci. Středně pokročilí mohou zkusit například ESL Hiphop nebo zajímavou blogovou platformu pro studenty cizích jazyků Lexiophiles.com, fajnšmekři pak třeba blog Sentence First.

8. Otestujte se. Neznám snad nikoho, koho by nebavily testy osobnosti, ve kterých odpovídáte na otázky o sobě, abyste se pak dozvěděli, jaký jste osobnostní typ, na jaké se hodíte povolání apod. Na této stránce najdete desítky (někdy i trochu ulítlých) testů a mimo jiné také test, kde si můžete ověřit, jak rozsáhlou máte slovní zásobu v angličtině.

9. Kreativní studenti mohou vyzkoušet některou z tvořivých knih Keri Smith. K procvičování angličtiny se například výborně hodí The Imaginary World of..., kde postupně plníte úkoly, které Vás provádějí světem Vaší fantazie. Tvoříte svůj život, město, ve kterém byste chtěli bydlet, prázdniny, které byste chtěli zažít....

10. Najděte si svůj seriál. Seriály jsou skvělým zdrojem při učení jazyka, mnohem lepším než filmy. Dialogy jsou totiž jednodušší než ve filmu, znalost prostředí a tématu nám pomáhá porozumět, každá informace se zopakuje několikrát a každý si může vybrat podle svého gusta – letiště, nemocnice, krimi seriál, sci-fi... Určitou roli také hraje skutečnost, že na seriálu se obvykle stáváme maličko závislými a nemůžeme se dočkat dalšího dílu. Jen řekněte, jak často se Vám stane, že byste se celí netrpěliví těšili na hodinu angličtiny a nemohli se dočkat, až začne?

KOMENTÁŘE

Žádné komentáře

Přidat komentář